Mi történik a testedben?
Minden, amit tudni akartál a mensesről. A periódus leírása alaposan, de közérthetően.

Biológiai háttér

A női nemi működés:

A női nemi működés ciklikus jellegű. Egy ciklus átlagos hossza 28 nap, de ez nagy egyéni varianciát mutat, akár 25-36 nap is lehet. Ez idő alatt következik be a petesejt érése (follikuláris fázis 11-13 nap), ovulációja (ovulációs fázis 1-2 nap), ezt követheti a megtermékenyülés, ennek elmaradása esetén a petesejt elsorvadása (sárgatest fázis).

Ezzel párhuzamosan a méhnyálkahártya fala fokozatosan megvastagszik, felkészül a megtermékenyített petesejt beágyazódására. Abban az esetben, ha nem történik megtermékenyítés a méhnyálkahártya lelökődik, és vérzés formájában a hüvelyen keresztül távozik, ez a menstruáció. A menstruáció időtartama: 3-7, átlagosan 5 nap.

Tévhit, hogy a megtermékenyítetlen petesejt a menstruációval ürül, az ugyanis a hormonok hatására elsorvad és felszívódik.

Hormonális változások a női nemi ciklus során

A menstruációs ciklus a menstruáció első napjával kezdődik. Az előző ciklus végén a progeszteron és ösztrogén szint csökkenése okozza a méhnyálkahártya sorvadását és lelökődését.

Milyen fázisokból áll a ciklusunk?

A menstruációs ciklus a menstruáció első napjával kezdődik. Az előző ciklus végén a progeszteron és ösztrogén szint csökkenése okozza a méhnyálkahártya sorvadását és lelökődését.

Follikuláris fázis

A menstruációt követően elsőként az agyalapi mirigy által termelt FSH (folliculus stimuláló v. tüszőserkentő hormon) szintje emelkedik, mely a tüszőérést serkenti. A petefészekben egyszerre több tüsző (folliculus) indul fejlődésnek (ezek mindegyike egy-egy megtermékenyítetlen petesejtet tartalmaz), növekedésük kb. 2 hétig tart. Ekkor az FSH szintje csökkenni kezd és csak egy, a legérettebb tüsző folytatja a növekedést, és kezdi el az ösztrogén termelést. A megnövekedett ösztrogén hatás felelős a méhnyálkahártya megvastagodásáért.

Ovulációs fázis

Az LH (luteinizáló hormon, sárgatest serkentő hormon) koncentrációja is fokozatosan nő és a ciklus közepén, kb. a 14. napon eléri a csúcsot, és kiváltja a tüszőrepedést (ovuláció).

Sárgatest fázis

Az ovuláció után az LH és FSH szint csökkeni kezd, miközben kialakul a sárgatest (corpus luteum), melynek sejtjei progszteront és sárgatest hormont termelnek. A megnövekedett progszteron szint hatására tovább vastagszik a méhnyálkahártya és felkészül az esetlegesen megtermékenyített petesejt befogadására. A sárgatest fázis második szakaszában az ösztrogén szintje is eléri a csúcsot, tovább fokozva a méhnyálkahártya megvastagodását. A megemelkedett ösztrogén és progeszteron szintre válaszként az emlő tejmirigyei is növekedni kezdenek, megduzzadnak.

Amennyiben a megtermékenyítés elmarad, a sárgatest elsorvad, ezáltal a progeszteron szint csökkenni kezd, melyet később az ösztrogén szintjének csökkenése követ, ennek hatására bekövetkezik az endometrium szétesése és vérzése, azaz egy új menstruációs ciklus veszi kezdetét.

premenstruációs szindróma

Mi az a PMS?

Tartsd kézben a ciklusodat

Menses-ciklus app