BIOLÓGIAI HÁTTÉR

A női nemi ciklus összefoglalása

A női nemi működés ciklikus jellegű: az első kb. 11-13 nap folyamán a petesejtérés időszaka történik, majd ezt követően ovulációs szakaszba lép a petesejt (ez kb1-2 napig tart, amikor a petesejt megtermékenyülhet), majd az utolsó szakaszban a menstruáció vagy menzesz: ekkor a megérett, de megtermékenyítetlen petesejt vérzés kíséretében távozik a szervezetből a női hüvelyen keresztül.

A menstruáció a méhnyálkahártya havonta (átlagosan 28 naponként, de ez az időperiódus egyénenként, sőt ugyanannál az egyénnél is elég nagy változatosságot mutat, így gyakorlatilag 25-33 naponként) történő lelökődését és vérzés kíséretében történő kiürülését jelenti.

menstrual-cycleA menstruációt követően a tüszőérést serkentő hormon (FSH – follikuluszstimuláló hormon) szintje lassan emelkedni kezd, új tüsző érését segítve.
• A ciklus közepe táján az ösztrogének szintje is emelkedik, amit hamarosan követ a luteinizáló hormon (LH) mennyiségének ugrásszerű növekedése (a grafikonon ezt spike-nak hívják), ami az érett petesejt kilökődését idézi elő
• A petesejt bekerül a petevezetőbe, közben a felrepedt tüszőből kialakul a sárgatest (corpus luteum), ami a ciklus hátralévő részében, egészen a menstruációig termeli a progeszteront. Ebben az időszakban a legnagyobb a megtermékenyítés esélye.
• Közben a méh nyálkahártyája megvastagszik, dúsan erezetté és mirigyessé válik, felkészül a megtermékenyített petesejt (zigóta) beágyazódására.
• Amennyiben ez nem történik meg, a sárgatest elsorvad, progeszterontermelése leáll és a nyálkahártya leválása megkezdődik, vérzés kíséretében.
• Az ovuláció során a nemileg érett női testben egy petesejt érik meg (esetenként kettő, ami kétpetéjű ikrek születéséhez vezethet).
• A méh nyálkahártyája, az endometrium folyamatosan megvastagszik. Ovuláció után a méhfal megváltozik (izomzata ellazul), képessé válik a megtermékenyített petesejt befogadására és terhesség kialakulására.

Ezekre figyelj a menstruáció alatt!

Érzékenység, ingerültség, fáradtság, görcs és fájdalom. A havi vérzést nem a velejáró kellemes tünetek kapcsán szoktuk emlegetni. A ciklusnak ráadásul kevésbé, vagy egyáltalán nem észlelhető hatásai is vannak, például a hüvelyi pH-ra nézve. Már serdülőkorban kialakul a hüvelyben a normál, tejsavas baktériumflóra, amely védő szerepet tölt be a nemi betegségek, illetve az ezeknél gyakoribb, szexuális élettől függetlenül is kialakuló hüvelyfertőzésekkel szemben.
Mely szokások növelik a hüvelyfertőzések, pl. a leggyakrabban előforduló bakteriális vaginózis kockázatát?

  • A menstruáció alatti higiéné része kell legyen a kényelmesnek tartott tampon éjszakai használatának mellőzése. Az egész éjszaka a hüvelybe zárt tampon baktérium táptalajként működik, így bakteriális egyensúlyzavarhoz, bakteriális vaginózishoz vezethet. Ennek tünetei leggyakrabban a menstruáció után jelentkeznek.
  • A menstruáció alatti szexuális együttlét az ondó – hüvelyhez képest – lúgos kémhatása miatt tovább csökkenti a lactobacillusok számát, tovább növelve a hüvelyfertőzés esélyét.

A hüvely PH értéke, tippek az optimális PH érték fenntartásához:
Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász szakorvos Origo.hu-nak írt cikkje alapján

Szinte minden nő életét megkeserítette már hüvelyfertőzés. A panaszok egy részéért a pH megváltozása a felelős. A hüvelyváladékot egészséges nőknél szűk határok között mozgó, 3,8 és 4,2 közé eső pH-érték jellemzi. A 4,5 pH feletti érték általában már fertőzés jele. Menstruáció, terhesség, gyermekágy, menopauza, továbbá műtétek utáni időszakban azonban megváltozik a hüvely kémhatása, és így baktérium-összetétele is.

Ciklus során és életkorral is változik a pH-érték
Felnőtt nők hüvelyváladékának pH-érték a menstruációt közvetlenül megelőző és a menstruáció alatti időszakban a legmagasabb, 6,6 körüli értékű, a legalacsonyabb pedig a ciklus közepén, ekkor 4-4,2 az értéke). Ez a természet egyik igen szerencsés megoldása, a savasabb (alacsonyabb pH-értékű) közeg ugyanis komoly védelmet nyújt a fertőzések ellen.

A hüvelyváladék pH-ját a nőgyógyászok tesztcsík segítségével határozzák meg. Megfelelő eszközzel mintát vesznek, amit a tesztpapírra kenve a színváltozásból néhány másodperc múlva tizedes pontossággal megállapítható az aktuális pH-érték.

Néhány tipp a hüvely Ph értékének a védelméhez:
1. A hüvelynek nem tesz jót a lúgosítás.
2. A hüvely optimális, savas pH-ja megőrzése érdekében is nagyon fontos az alapvető higiénés szabályok betartása, például a vécépapír elölről hátrafele történő alkalmazása, vagy a wc használata előtti és utáni kézmosás.
3. A hüvelyt még tiszta vízzel sem szabad kimosni. Még veszélyesebbek a lúgos vegyhatású szappanok, tusfürdők, hiszen ezekkel a hüvely savas védelmét semlegesíted. A víz vagy mosófolyadék használatával ugyanis a vagina egészségének megőrzéséhez feltétlenül szükséges baktériumflórát is eltávolítod. A legjobb, ha nem avatkozol bele a hüvely védelmi rendszerébe, a tejsav-baktériumok, úgynevezett lactobacillusok által előállított savas környezet ugyanis a leghatásosabb védelem a gombás és egyéb fertőzésekkel szemben. Intim mosakodó szereket viszont használhatsz, mert azok erősítik a savas védelmi vonalat, de ezeket is kizárólag külsőleg alkalmazd.
4. Kerüld az irrigálást! Sokáig komoly viták kereszttüzében állt az irrigálás, azaz a hüvelyöblítés. Tudományos bizonyíték nincs rá, hogy egészséges nőnek szüksége lenne rá. A szakemberek a mai napig úgy gondolják, hogy az öblítés szükségtelen, mert a hüvely természetes úton tisztán tartja magát.

A 4,5 feletti hüvelyváladék pH, – ami még savas közeget jelent, de már sokkal enyhébben, mint kellene -, baktériumok vagy Trichomonas okozta fertőzésre utal. Ilyenkor általában már szokatlan szag, folyás vagy viszketés is jelentkezik, ilyenkor már ne halogasd, fordulj orvoshoz!